Avertisment | Aceste atacuri te lasă fără date și apoi fără bani: la ce trebuie să fii atent

de: Ciprian Ioana
08 04. 2021

Specialiștii avertizează s-au înmulțit atacurile de tip ransomware, care te lasă fără date importante și, ulterior, fără bani. Iată la ce trebuie să fii atent.

Specialiștii Bitdefender anunță că-s tot mai multe atacuri de tip ransomware. Cad în plasa hackerilor cei care nu-s atenți la datele personale și apoi ajung să plătească bani grei pentru a reintra în posesia lor. Aceste atacuri au urcat de aproape șase ori în pandemie.

Schema nu-i complicată, dar hackerii te pot păcăli: aceste atacuri îți blochează accesul la date și apoi solicită recompensă pentru recuperarea lor.

Aceste atacuri te lasă fără date și fără bani

Ransomware rămâne una dintre cele mai prolifice amenințări informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atât pe fondul muncii de acasă, cât și al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decât online. La nivel global, numărul atacurilor ransomware a urcat cu 485%.

Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice și de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor.

„Pandemia s-a dovedit a fi mană cerească pentru grupările de criminalitate informatică a căror activitate a explodat pe măsură ce timpul alocat dispozitivelor a crescut semnificativ, iar multe dintre serviciile consumate altădată fizic s-au mutat online. Hackerii au exploatat fiecare subiect posibil în ultimele 12 luni, începând de la harta infectărilor, tratamente pentru COVID și procurarea de măști, la începutul pandemiei, până la vaccinuri și interesul uriaș pentru servicii de banking și de curierat, mai recent”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Câteva sfaturi ca să te protejezi

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender te sfătuiesc să nu plătești atacatorilor taxele solicitate, dacă ești victima unui atac. Cel mai bine ar fi să faci copii ale datelor compromise și să te adresezi Poliției.

Asta pentru că, odată ce plătești recompensa, n-ai nicio garanție că infractorii își vor onora promisiunea și-ți vor reda accesul la date și, în plus, ai putea fi țintit din nou de aceeași grupare, întrucât hackerii știu că ești dispus să plătești.

Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte amenințări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la și mai multe victime infectate.

În ajutorul victimelor vin și companiile de securitate informatică ce dezvoltă constant instrumente pentru decriptare astfel încât cei infectați cu ransomware să nu mai fie nevoiți să plătească recompensă, iar una dintre tendințele recente este ca victimele ransomware să aștepte apariția unui instrument gratuit pentru deblocarea datelor chiar dacă acesta nu există, ceea ce afectează semnificativ încasările grupărilor de criminalitate organizată.

În 2020, peste 1,3 milioane de oameni au folosit instrumentele de decriptare furnizate gratis de către Bitdefender pentru a-și recupera datele blocate fără să plătească vreo recompensă. Pentru a preveni infectarea cu ransomware, ți se recomandă să păstrezi copii ale datelor importante, să folosești o soluție de securitate performantă și să eviți să accesezi linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.